GLEBA

 


 

bawełna organiczna

  • organiczność bawełny bierze swój początek z czystego podłoża. Z gleby
  • gleba jest wolna od wszelkich chemicznych pestycydów i sztucznych nawozów
  • zanim plantacja będzie mogła zyskać miano organicznej, gleba musi przejść min. 3-letnią kwarantannę podczas której nie może przyjmować żadnych substancji chemicznych
  • gleba przesiąknięta jest nawozami organicznymi takimi jak: obornik, kompost
  • jednoczesna uprawa bawełny z innymi roślinami jak np. orzeszkami ziemnymi, pozwala nasycić glebę azotem i innymi składnikami odżywczymi
  • w celu podniesienia żyzności gleby stosuje się również metody naprzemiennego sadzenia

bawełna konwencjonalna

  • używa się nawozów chemicznych w celu podniesienia żyzności gleby
  • gleba jest wyjałowiona ze wszystkich składników odżywczych
  • niektóre ze stosowanych środków chemicznych są bardzo toksyczne, a ze względu na szerokie nawadnianie terenów uprawy, pestycydy trafiają do wód gruntowych i niosą ze sobą ryzyko zakażenia dla lokalnych źródeł wody pitnej i gleby
  • uprawa bawełny jako monokultury na dużych obszarach prowadzi do zmniejszenia upraw innych roślin
  • wieloletnia uprawa tej samej rośliny w jednym miejscu powoduje wzrost liczby szkodników, a co za tym idzie wzrost ilości stosowanych pestycydów. Uprawa tej samej rośliny przez kilka lat w jednym miejscu powoduje również wyjaławianie gleby

Etap następny >>


Nasi partnerzy:

Zapraszamy do:

Przerwa wakacyjna

Informujemy że z powodu przerwy wakacyjnej składanie zamówień jest niemożliwe.

Przepraszamy za utrudnienia.

Informujemy, że na swoich stronach, Anabelle Anna Nowak-Sołtysiak wykorzystuje wraz z innymi podmiotami współpracującymi pliki cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych i w celu dostosowania serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Korzystając z naszego serwisu internetowego bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia. Przejdź do strony Polityka prywatności, aby dowiedzieć się więcej, w tym jak zarządzać plikami cookies.

close